18 Temmuz 2010 Pazar

T-TIRAŞ YAPMA


Çocuk tıraş olmak istiyor.
Burada yamuk bir durum var. Belki uzun saçla daha yakışıklıyım zamanlarına gelmedi, saçlar gözünün önüne gelince rahatsız oluyor, bir de yazın bu sıcağında terliyor. Mantıklı aslında. Yine de yamuk bir durum. Çünkü berbere gitmesi lazım. Asıl yamukluk da burada, berbere gitmeyi seviyor.

Bir kere, berberler dokundurur. Bir sağ omzuna bir sol omzuna ford. Bazıları göbekli olduğundan, etrafında sana çarpıp duran bir göbek hiç çekilmez. Tabii hepsi bilerek yapmaz ford-göbek dokundurma-çarpma… Mekânın ve işin mantığı da zorlar, ama böyle, kaçarı yok. Flower power’ın çıkış noktası da budur: Saçları uzat, ford-göbekten kurtul. E, o devir de geçti, hem zeitgeist olarak hem de yaş ilerleyince sanki bir tuhaf duruyor. O zaman bir buçuk şey kalıyor geriye: Gideceksin, şurayı böyle, burayı şöyle yap diyeceksin; ama acelem var vapura yetişeceğim, eylem var, volkan patlamış bir yerlerde falan, takriben 7 dakkada işi bitirmesini sağlayacaksın. Zaten yıkama, tarama, kolonya durumlarına hiç girmeyeceksin. Ki, bu bile bişey. 7 dakka… Daha makulü (bir buçukun biri) 3 numara…. 3 numara yapıver, zaten dökülüyor. 3 numara… Bu kadar. 3 numara 4 dakkadan biraz fazla sürer ve eyvallah çok güzel oldu deyip kaçarsın.

Neden?

Adam (Halil) mahallenin berberi. Duvarında Yaşar Doğu’nun kocaman bir fotoğrafı var. Olimpiyatta madalya almış güreşçi, meşhur. Güzel güzel tıraş ediyor, şıkıdık şıkıdık şıkıdık makas sesleri. Ama bir gün deliriyor. Karısı eşek dili yedirmiş. Uydurma tabii, ama biz inandık. Hayatta eşek dili yemem. Ama yemişiz işte, çocuğuz ya. Karısı da korkunç bir şey. Öyle sanıyoruz. Öyle değilmiş, sonra gördük. Bayağı güzel. Çok güzel… Boynuzlamış Halil’i. O da kafayı yemiş. Ama ressam değil ki adam, berber. Riskli meslek grubu... Bizim için... Çocuğuz daha. Ha, büyükler de tırsmış. Önce onlar tırsmış. Adam hep içiyor, ustura kayıyor vıjt, kulak boyun ense… Demişler ki gitmeyelim. Sonra kıyamamışlar, bari sakala değil ama saça gidelim. Bi taraf kısa diğer taraf uzun, olsun idare edilir. Çocuklar (biz yani)… Yok demişler güvenemeyiz. Yine kıyamamışlar. Buldukları formüle bak: 3 numara. Hali abi 3 numaraya vuruver, hocası kızıyormuş. 3 numara. Risk yok. 4 dakkadan biraz fazla sürüyor, o kadar. Zayiat sıfır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder