22 Mayıs 2023 Pazartesi

Best of...

Piero Scaruffi matematik okumuş, yapay zekâ üzerine kalburüstü üniversitelerde ders vermiş, çok gezen, çok okuyan-izleyen-dinleyen, biraz da çaktırmadan kendini beğenen bir adam. ’90’ların başından beri bir “best of…” web sitesi var. Edebiyat, sinema, müzik ve başka şeylere dair yorumları ama asıl olarak best of’ları var bu sitede. Ben daha çok müzik kısmını sık sık ziyaret edip listelerdeki albümleri indirmek için kullandım siteyi. Listeler çok standart değildi. Rolling Stone’un hatta NME’nin benzer listeleri bile kanona uygun listeler. “Tüm zamanlar” diye başlayan bir listede en üstte Beatles ya da Bob Dylan falan vardır, burada ise Captain Beefheart mesela. Yani benzerlerinden daha ufuk açıcı.


Best of… ya da all the time konseptini de “tür”e benzetebiliriz. Burada da bir yönlendirme, anaakım olanı tarihin kendisi gibi sunma ve doğal olarak marjda olanı daha da sınıra itme söz konusu. Hele bir de türlerin best of’u (best of stoner rock, best of shoegaze…) daha da katmerlendiriyor: Best of’unu yapabildiğimize göre bu bir türdür ve bunlar da en iyileridir.

Bunu bir kenarda tutarsak listelerin (doğrudan manipülasyon yapanları bir tarafa) belli bir düzeyde sağduyuyu (az bulunan bir şey olduğu için artık ciddiye almak gerekiyor) temsil ettiği söylenebilir. All the times’lardan herhangi birinin içinde Beatles ya da Dylan yoksa bu fazla öznel olduğu anlamına gelir ve yeni olanı anlamak için eskiyi öğrenmeyi engeller. Ayrıca parça bütünün toplamıdır. Tersi mi? Hmmm…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder